J. Viktorín a T. Špaček poskytli komentár k atentátu na Trumpa a Fica

V spolupráci s ruským spravodajským portálom Lomovka poskytli svoje komentáre generál Jozef Viktorín a Tomáš Špaček k nedávnemu atentátu na Trumpa, ktorý je podobný atentátu na premiéra Fica.

Oba komentáre zverejňujeme v Slovenskom znení s odkazom na ruskú verziu:

Komentár generála Jozefa Viktorína

Streľba na Trumpa a atentát na Fica majú v sebe jednu spoločnú a podstatnú vec, ktorá je spojená práve s tým, že niekto si dovolí nahlas hovoriť o mieri, že niekto nesúhlasí s progresivno – liberálnymi vojnovými nazormi. V jednom aj druhom prípade je tragédiou, že sa v 21. storočí nájdu organizácie , ktoré takéto formy používajú.

V USA vedia, že s Trumpom prídu iné názory, že príde prezident , ktorý sa nedá manipulovať a skôr sa zameria na vnútornú politiku v štáte a nie na vedenie imperiálnych vojenskych konfliktov. Áno toto je jedna z príčin streľby na Trumpa. Strach zbrojárskych firiem, že klesne dopyt po zbraniach, munícii a iného vojenského materiálu . Spojenie s atentátom na Fica je v tomto prípade podobné – nie zbrane na Ukrajinu, nie priama vojenská pomoc Ukrajine. Toto je podobne realizačná fáza, ktorá ukáže do akej miery to obaja politici myslia vážne.

V každom prípade druhá strana, ktorá si želá vojnu, stráca nervy, čoho výsledkom sú aj takéto aktivity tzv. “osamelých vlkov “ , ktorých minulosť ukazuje , že osamelí nikdy reálne neboli . Je paradoxom že sloboda USA je vykúpená Trumpovou krvou a na slovenskou Ficovou, čo protivníci len ťažko znášajú. Áno obaja v sebe spájajú symboly mieru akokoľvek si je to ťažko predstaviť.

Verzia v Rúštine

Komentár Tomáša Špačeka

Atentát na prezidentského kandidáta Trumpa len potvrdzuje politicky nestabilnú a emočne vyhrotenú situáciu v USA. Ak by, nedajbože, bol páchateľ úspešný, vôbec sa nedá vylúčiť, že by to mohlo viesť v najhoršom prípade až k občianskej vojne. Minimálne by sa to nezaobišlo bez veľkých a násilných občianskych nepokojov.

Motív atentátu v tomto momente nie je známy, ale pri hodnotení situácie sa môžeme oprieť o určité fakty. Trump má silnú pozíciu, je to skúsený politik a veľmi dobrý rečník. Zatial čo senilný prezident Biden sa za posledné roky tak zdiskreditoval, že je veľmi nepravdepodobné, aby mal v nadchádzajúcich voľbách úspech. Do toho započítajme to, ako západná liberálna tlač Trumpa dlhodobo všemožne démonizuje a výsledok je ten, že niekto, presýtený všetkou touto nenávisťou, frustráciou a chaosom, ktorý je v USA všadeprítomný, siahol až k tomuto krajnému riešeniu.

Samozrejme, za zmienku stojí aj súvis s atentátom na slovenského premiéra Fica. Niektorí sa pohrávajú s myšlienkou, že dôvodom je snaha týchto politikov o mierové riešenie ukrajinského konfliktu. Možné to určite je, keďže obaja politici často hovoria o mierovom riešení. No ak sledujeme činy týchto politikov z časovo širšej perspektívy, tak ani pri jednom z nich sa nedá hovoriť o nejakom mierotvorcovstve. Atentátnici to však mohli vnímať odlišne a preto tento scenár ako motív ich konania nemožno vylúčiť.

Verzia v Ruštine

en_GBEnglish (UK)